Higiena i żywienie człowieka
Biotechnologia I stopnia
2013/2014
Prof. Anna Walczewska
1. Co to jest i czego dotyczy Mandala zdrowia człowieka?
2. Jak definiowane jest zdrowie człowieka. Jakie są najważniejsze zagrożenia dla zdrowia w XXI w.
3. Dlaczego kładzie się tak duży nacisk na prawidłowe gospodarowanie odpadami zawierającymi trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO). Proszę podać przykłady TZO i na czym polega ich toksyczność.
4. Opisać etapy metabolizmu ksenobiotyków w organizmie.
5. Na czym polega różnica w zakresie tolerancji mikroskładników i ksenobiotyków.
6. Jakie są negatywne skutki zdrowotne działania na organizm człowieka pyłów i ozonu?
7. Najważniejsze zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożywania złej jakości żywności, złego odżywiania się i niewłaściwego stylu życia.
8. Czym jest piramida zdrowego żywienia? Opisz jej poszczególne piętra.
9. Wymienić i scharakteryzować najważniejsze czynniki klimatyczne, które stanowią współcześnie największe zagrożenie dla zdrowia człowieka.
10. Przykłady 3 dodatków do żywności, każdy z innej kategorii, cel ich stosowania oraz warunki jakie muszą zostać spełnione aby można je było stosować.
11. Na czym polega dieta zbilansowana? Prawidłowy procent energii jaki powinna zawierać dieta zbilansowana z węglowodanów, tłuszczy i białek.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]