X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Higiena i żywienie człowieka

Biotechnologia I stopnia

2013/2014

Prof. Anna Walczewska

1.      Co to jest i czego dotyczy Mandala zdrowia człowieka?

2.      Jak definiowane jest zdrowie człowieka. Jakie są najważniejsze zagrożenia dla zdrowia w XXI w.

3.      Dlaczego kładzie się tak duży nacisk na prawidłowe gospodarowanie odpadami zawierającymi trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO). Proszę podać przykłady TZO i na czym polega ich toksyczność.

4.      Opisać etapy metabolizmu ksenobiotyków w organizmie.

5.      Na czym polega różnica w zakresie tolerancji mikroskładników i ksenobiotyków.

6.      Jakie są negatywne skutki zdrowotne działania na organizm człowieka pyłów i ozonu?

7.      Najważniejsze zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożywania złej jakości żywności, złego odżywiania się i niewłaściwego stylu życia.

8.      Czym jest piramida zdrowego żywienia? Opisz jej poszczególne piętra.

9.      Wymienić i scharakteryzować najważniejsze czynniki klimatyczne, które stanowią współcześnie największe zagrożenie dla zdrowia człowieka.

10.  Przykłady 3 dodatków do żywności, każdy z innej kategorii, cel ich stosowania oraz warunki jakie muszą zostać spełnione aby można je było stosować.

11.  Na czym polega dieta zbilansowana? Prawidłowy procent energii jaki powinna zawierać dieta zbilansowana z węglowodanów, tłuszczy i białek.

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • audipoznan.keep.pl